Artister 2022

Lucas Brar (SE)

Lucas Brar. Foto: Stéphane Maréchal

I sitt säregna uttryck suddar den svenske gitarristen Lucas Brar ut gränserna mellan jazz-, pop- och klassisk musik. Med virtuos teknik väver han in rytmer och harmonik från jazzens värld i såväl sina arrangemang som egna kompositioner. Han ger uppskattade konserter runt om i Sverige och Europa och hans YouTube-kanal har många miljoner tittare. Jättebra kille.

Lucas Brar började sin bana i den klassiska världen. Han studerade för Mats Bergström vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. År 2009 erhöll han det prestigefyllda Rosenborg-Gehrmans musikstipendium med Kungl. Musikaliska akademiens motivering ”poetiskt och tekniskt förfinat spel på högsta nivå”. Efter kandidatexamen i Stockholm studerade Lucas Brar för Marco Socias i Spanien, samt för Franz Halasz i Tyskland där han tog sin masterexamen vid Hochschule für Theater und Musik i München.

Sedan ett par år fokuserar Lucas Brar helt på att förverkliga sin musikaliska vision: Att på ett eget sätt kombinera den klassiska tekniken med friheten i jazz- och improvisationsmusiken.

Läs mer på Lucas Brars webbsida.

Agnes Persson Trio (SE)

Agnes Persson. Foto: Klara Rychlik

Agnes Persson är en ny och intressant ung gitarrist och kompositör på den skandinaviska jazzscenen. Hon studerar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har samtidigt uppträtt flitigt med sin egen trio de senaste tre åren. År 2020 tilldelades hon dels det prestigefyllda Albin Hagström-priset för gitarrister, dels tonsättarföreningen STIM:s stipendium för musikskapare.

På Agnes Perssons debutalbum ”In Collaboration With Flowers” hörs åtta originalkompositioner: såväl energisk improvisation som mer introverta skapelser. Här uppträder hon med sin trio som även består av kontrabasisten Illaria Capalbo och trumslagaren Nils Agnas.

Läs mer på Agnes Perssons webbsida.

Andrea De Vitis (IT)

Andrea De Vitis. Foto: Damiano Rosa

Med ett fyrtiotal topplaceringar i olika internationella gitarrtävlingar, bland annat Guitar Masters i Wrocław år 2016, är italienske Andrea De Vitis en av de främsta klassiska gitarristerna i dag. Utmärkande för hans spel är framför allt ojämförlig tydlighet, skärpa och klarhet i stämföring och interpretation.

Kritiker hyllar Andrea De Vitis tolkningar för deras djupa musikalitet, varierade klangpalett och hans absoluta kontroll över detaljer. Han har framträtt i prestigefyllda konsertsalar över hela världen, såsom Liszt Academy i Budapest, Shanghai Grand Theater, Sheen Center i New York City, med flera, och han är dessutom en efterfrågad pedagog.

Läs mer på Andrea De Vitis webbsida.

Liv Skareng, Tove Törngren & Liv Nilsen (SE)

Liv Skareng, Liv Nilsen och Tove Törngren. Foto: Ketty Nilsson

En familjeföreställning riktad till barn i förskoleåldern med klassisk musik och mimskådespel med gitarristen Liv Skareng, cellisten Tove Törngren och mimskådespelaren Liv Nilsen.

Liv Skarengs melodiska spel präglas av intensiv närvaro och mycket uttryck. Hon fängslar publiken med sina koncentrerade framföranden som är fyllda av både lekfullhet och allvar, samt av stor kärlek till musiken och till instrumentet.

Tove Törngren är en flexibel musiker med klassisk bakgrund som gärna rör sig i olika stilar och i samarbete med andra konstuttryck. Hon är bland annat medlem i Christian Wallumrød Ensemble, som framträder på jazz- och kammarmusik-scener runt om i världen och som har belönats med Spellemannprisen, den norska motsvaigheten till Grammis.

Läs mer om Liv Skareng och Tove Törngren.

Lena Nilsen är en mimskådespelare utbildad i Paris. Hon har funnits på barnens scener i mer än trettio år och älskats lika länge. Hon är medlem i clown-kollektivet Glädjeverkstan som ger omsorg och glädje till barn som måste vara på sjukhus. Hon är även anställd på Kungliga Operan i Stockholm som publikguide.

Läs mer om Lena Nilsen.

Per Skareng & Tobias Carron (SE)

Tobias Carron och Per Skareng. Foto: Anon

Gitarristen Per Skareng har efter solistdiplom och debut 1985 med Rodrigos klassiska ”Concierto de Aranjuez”, samt en rad framgångar vid internationella gitarrtävlingar, etablerat sig som en av Nordens främsta gitarrister. Hans skivor på märket Caprice, till exempel soloskivan ”El Colibri”, har rönt stor uppmärksamhet. Han framträder regelbundet i Sverige och utomlands, även som musiker i bland anat Kungliga Hovkapellet och Kungliga Filharmonikerna.

Tobias Carron är tidigare mångårig soloflöjtist i Sveriges Radios Symfoniorkester, sedermera soloflöjtist i Gävle Symfoniorkester. Han är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och undervisar även vid Musikhögskolan i Piteå samt på Framnäs folkhögskola i Öjebyn. Tillsammans med Per Skareng har han på Caprice spelat in de uppmärksammade skivorna ”Café 1930” och ”Tobias Carron & Per Skareng Play Italian Music”.

Läs mer om Per Skareng och Tobias Carron.

Duo Siqueira Lima (UY/BR)

Fernando Lima och Cecilia Siqueira. Foto: Bob Rose

Med utsökt timing, finslipad teknik och enastående musikalitet är varje konsert med Duo Siqueira Lima en upplevelse. Uruguayanska Cecilia Siqueira och brasilianske Fernando Lima bildar en av världens i särklass främsta gitarrduos. De har en unik utstrålning på scen och att se en konsert med dem är något alldeles särskilt. New York Times har beskrivit deras spel som ”lika detaljerat som ett Fabergéägg”.

Cecilia Siqueira och Fernando Lima möttes på en internationell gitarrtävling i Brasilien år 2001. När juryn inte kunde enas om en vinnare fick de dela på förstapriset. Året därpå bildade de Duo Siqueira Lima och sedan dess har de turnerat världen runt med konserter vid de mest välbesökta festivalerna och på de största scenerna, däribland Lincoln Center i New York City, Concertgebouw i Amsterdam samt på bland andra Koblenz Guitar Festival och Festival Guitarras Latinas i Paraguay.

År 2015 vann duon brasilianska Profissionais da Música-priset år 2015 och året innan International Brazilian Press Awards som delas ut i USA. Duo Siqueira Lima har spelat in fyra album som omfattar såväl klassiska mästerverk som brasiliansk populärmusik, liksom verk specialskrivna för dem. Många kompositörer har tillägnat duon sin musik. År 2022 kommer de att släppa sitt femte album.

Läs mer på Duo Siqueira Limas webbsida.

Kommentarer inaktiverade.