Artister 2023

Bob Forte Trio (SE/IT)

Bob Forte Trio består av sångaren och gitarristen Bob Forte, basisten Matti Väätäjä och trumslagaren William Norberg. Som gästartist har de även gitarristen Erik Weissglas, tidigare Bob Fortes lärare vid Musikhögskolan i Piteå. Ensemblen kommer att bjuda på såväl klassiska låtar och obskyra guldkorn som egenskrivet material, i en exposé över bluesens klangvärld. Bob Forte heter egentligen Matteo Spano och turnerar flitigt såväl här i Sverige som i sitt hemland, Italien. 2018 släppte han soloalbumet ”Street Life”. Läs mer på Bob Fortes webbsida.

Claes Ottelid & Stephan Jarl (SE)

Gitarristen Claes Ottelid har gjort sig känd som förnyare av den akustiska gitarrens roll i svensk folkmusik. Med influenser från bland annat den spanska flamencon ger han fiollåtar nytt liv på sin gitarr och blandar gamla polskor och gånglåtar med nyskrivet material. Han undervisar även på Musikhögskolan i Malmö och har i publikationen ”Svenska låtar på spansk gitarr” utförligt beskrivit sin spelteknik och metodik kring uttolkande av svensk folkmusik på gitarr. Slagverkaren Stephan Jarl spelar såväl folkmusik som rock, pop, flamenco, soul och blues och är eftertraktad både i studion och på scenen. Duon är aktuell med det renodlade duo-albumet ”Första polskan i april” som släpptes i oktober 2022. Läs mer på Claes Ottelids webbsida.

Gustav Lundgren French Connection (SE/FR)

Gustav Lundgren är en av världens mest hyllade gypsy jazz-gitarrister. I projektet ”French Connection” hyllar han den legendariske gitarristen Django Reinhardt i en hundraårig musikalisk exposé från 1920-talets Paris till i dag, via New York och Latinamerika. Medverkar gör även den franske gitarristen Rémi Oswald som spelar med flera av världens främsta swing- och gypsy jazz-artister, och kontrabasisten Martin Sjöstedt som räknas till Sveriges främsta basister. Gustav Lundgren har spelat in mer än 700 låtar som strömmats åtskilliga miljontals gånger och samarbetat med musiker som Jimmy Rosenberg, Noé Reinhardt, Doug Weiss, Anne Sofie von Otter och Swedish House Mafia. Läs mer på Gustav Lundgrens webbsida.

Irina Kulikova (NL)

Irina Kulikova är en flerfaldigt prisbelönad gitarrist som undervisar och turnerar runt om i världen. Hon har uppträtt på ledande festivaler i Europa, Asien och Nordamerika och hörts i framstående konserthus som Concertgebouw i Amsterdam, Palau de la Música i Valencia och Musashino-salen i Tokyo. Hon har grundat den webbaserade utbildningsplattformen ClassicalGuitar.Academy och den internationella gitarrtävlingen Hague–Altamira Guitar Competition. Irina Kulikova har spelat in flera soloalbum, senast ett album med två sviter för sologitarr av den belgiske tonsättaren Mark van Overmeire samt en julskiva inspelad i Abbey Road Studios i London. Läs mer på Irina Kulikovas webbsida.

Ashraf Sharif Khan & Amrat Hussain Brothers Trio (NO/FR)

Ashraf Sharif Khan är uppvuxen i Lahore i Pakistan och har uppträtt som sitarspelare sedan elva års ålder. Han har belönats med åtskilliga priser och utmärkelser och uppträtt runt om i världen, från Okinawa i Japan till New York City i USA. Han uppmärksammas för tekniskt skickligt och samtidigt melodiskt utsökt musicerande som går bortom stilistiska och geografiska gränser. Amrat Hussain Brothers Trio, bestående av Amrat Hussain, Sanjay Khan och Teepu Khan, för vidare den nordindiska klassiska och sufiska repertoaren till nya generationer runt om i världen. De har spelat på festivaler runt om i världen, bland annat i Portugal, Franrike och Marocko. Tillsammans bjuder de fyra världsmusikerna på en poetisk resa i medryckande rytmik, eleganta melodier och hänförande virtuositet.

Ashraf Sharif Khan ersätter Joyeeta Sanjal som tyvärr har fått förhinder och inte kan medverka.

Puentes (SE)

I Puentes möts fyra musiker och musikskapare från olika traditioner, med olika influenser och olika bakgrunder. Gamla melodier samsas med nyskrivna, rytmer från flamencon vävs in i tonspråk från andra traditioner, improvisation och instrumentala avsnitt varvas med sång på både svenska, spanska och arabiska. Musikerna beskriver projektet så här: ”Jag gick upp på det högsta berget och jag ropade till världen: ’Jag är född, därför har jag rätt att leva här.’ Det finns inget överlägset folk. Alla är vi utvalda.” Puentes består av sångerskan Marianne Holmboe, gitarristen Emil Pernblad, slagverkaren Henrik Wartel och blåsmusikern Kai Sundquist. Konserten samarrangeras med Sundsvalls museum och Kulturmagasinet. Läs mer på Marianne Holmboes webbsida.

Kommentarer inaktiverade.