Festival 2021

Gothenburg Combo (SE)

Två musiker, två gitarrer, hundra musikaliska nyanser! Gothenburg Combo inledde 2021 års festival med musik av bland andra Manuel de Falla, Ennio Morricone, Jan Johansson, Wilhelm Stenhammar samt musik komponerad av duons medlemmar själva.

Gothenburg Combo består av David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt skickliga och originella gitarrspel, sina omväxlande konserter och sin starka scennärvaro rönt stor uppmärksamhet. Med flertalet turnéer i Syd- och Nordamerika, Asien och Europa bakom sig är Gothenburg Combo i dag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.

Duons två senaste skivor, Guitarscapes och Sketches of the World, har hyllats av kritiker både i Sverige och internationellt. Förra året producerade de föreställningen The History of Swedish Music på American Swedish Institute i Minneapolis i USA, skrev en ny opera med tonsättaren Malin Hülphers och turnerade tillsammans med den minimalistiska musikens fader, tonsättaren Terry Riley.

Erlendiskvartetten (PL)

Erlendiskvartetten har etablerat sig som en av sin generations mest internationellt mest uppmärksammade grupper, såväl inom som utanför den klassiska gitarrvärlden. Att dela med sig av kärleken till musiken är ensemblens utgångspunkt och har inspirerat deras internationella konsertturnéer. Hittills har de uppträtt runt om i Europa, i USA samt i Kanada.

Kvartetten har vunnit flera prestigefyllda priser, däribland första pris i Broadcasting Chamber Music Competition i Danmark 2017, första pris i International Ensemble Competition i USA 2017, första pris och publikens pris i den internationella kammarmusiktävlingen i Aschaffenburg i Tyskland 2016, samt specialpris i Orlando Chamber Music Competition i Nederländerna 2016.

Kvartetten utvidgar ständigt sin repertoar med såväl arrangemang som helt nyskrivna verk. Ordet ”erlendis” betyder ”utomlands” på isländska och speglar kvartettens hängivenhet att utforska musik utanför den bekanta gitarrkvartett-repertoaren. Erlendiskvartetten bildades i oktober 2013, då alla fyra medlemmarna studerade för Łukasz Kuropaczewski vid Musikhögskolan i Poznań i Polen.

Familjeföreställningen ”Tramsig ko”

En familjeföreställning med mimskådespelaren Helena Björelius och gitarristerna Mats Bergström och Eric Steen. Föreställningen ”Tramsig ko” har varit en del av Klassiskt Tonandes kammarmusikserie för förskolebarn i Stockholm sedan 1996 och har varit en succé sedan dess.

Mimskådespelaren, regissören och manusförfattaren Helena Björelius har i mer än 30 år arbetat med professionell scenkonst för barn. Hon var med och startade Klassiskt Tonande år 1996 och blev i och med det den älskade ”Tona” för förskolans barn. Hon är i dag även verksam som legitimerad logoped och forskare.

Mats Bergström är en sedan många år internationellt verksam musiker med mycket stor bredd. Han har varit återkommande gäst hos Ensemble Modern i Frankfurt och London Sinfonietta, samt anlitats regelbundet som studiomusiker på såväl akustisk som elektrisk gitarr. I dag hörs han ofta tillsammans med någon av våra främsta sångare eller som en gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Den hängivne flamencogitarristen Eric Steen har arbetat professionellt sedan början av 1980-talet och samarbetat med i stort sett alla Sveriges flamencoartister, liksom med gästartister från andra länder. Han startade gruppen Eric Steen Flamenco Fusion år 1989, har gjort musik till både teater och film och är i dag verksam i flera olika ensembler.

Anabel Montesinos (ES), Iñigo Pírfano (ES) och Nordiska Kammarorkestern (SE)

Tioårsjubilerande Sundsvalls Gitarrfestival avslutades med en konsert i Tonhallen med sprakande gästartister från södra respektive norra Spanien: gitarrfenomenet Anabel Montesinos och hyllade dirigenten Iñigo Pírfano, som uppträdde tillsammans med Nordiska Kammarorkestern.

Anabel Montesinos gästade 2014 års gitarrfestival och framförde då Joaquín Rodrigos berömda Concierto de Aranjuez tillsammans med Nordiska Kammarorkestern. Med största glädje välkomnar festivalen henne tillbaka för att åter bjuda Sundsvalls konsertpublik på en konsert med en av vår tids mest hörvärda gitarrister. Hon har vunnit flera av de mest prestigefyllda internationella tävlingarna och är etablerad som en av den klassiska gitarrvärldens allra främsta musiker. Hon kommer från den kultur- och traditionsrika trakten kring Sevilla i Andalusien i södra Spanien och älskar rytmerna och melodierna i de spanska danserna.

Dirigenten Iñigo Pírfano har gästat dirigenter runt om i Europa och Latinamerika, däribland Hamburgs symfoniker, Baskiska symfoniorkestern, Bilbaos symfoniorkester, Colombias nationella symfoniorkester, med många fler. Han har även arbetat med solister som sopranen Ainhoa Arteta, tenoren Aquiles Machado, barytonen Aris Argiris och mezzosopranen María José Montiel. Han debuterade som operadirigent år 2002 med en av kritiker och publik hyllad uppsättning av Manuel de Fallas El Retablo de Maese Pedro. År 2005 grundade han Madrid Academic Orchestra och har sedan dess verkat som orkesterns konstnärlige ledare. För detta arbete tilldelades han 2012 utmärkelsen Young Leadership Award av Rafael de Pino Foundation.

Här kan du se en kort intervju med dirigenten Iñigo Pírfano som spelades in inför konserten:

Nordiska Kammarorkestern bildades 1990 och består i dag av 35 musiker. Förutom symfonikonserter i abonnemangsserien har Nordiska Kammarorkestern en varierad verksamhet som inkluderar projekt inom området barn och unga, samtida musik och uruppföranden, pedagogisk verksamhet, kammarmusik och konserter med populära artister. Orkestern uppträder på en rad platser, med basen i Sundsvall i Västernorrland, men verksamheten omfattar även nationella och internationella uppdrag och turnéer. Orkestern gör även regelbundet skivinspelningar.

Kommentarer inaktiverade.