Festival 2024

Klicka här för att ladda ner programboken från 2024 års festival i PDF-format.
OBS! Filen är 20 MB stor och kan ta en liten stund att ladda ner beroende på din uppkoppling.

Dohyo Sol & vänner (SE/IT)

Sundsvalls 13:e gitarrfestival inleddes med en doft av pudrade peruker och fransk parfym på Early Music Day den 21 mars som uppmärksammas runt om i Europa. Dohyo Sol, Giulia Cantone, Anders Ahlborg och Göran Månsson bjöd på renässans- och barockmusik av bland andra Jean-Baptiste Lully, Giovanni Girolamo Kapsberger och Santiago de Murcia på teatern, dessutom med historisk dans av dansaren och koreografen Matilda Larsson. En festlig festivalöppnare med både schvung och elegans!

Andrés Godoy (CL)

Den andra festivaldagen inleddes i Tornhuset av den chilenske gitarristen och kompositören Andrés Godoy, en världsberömd musiker tillika en nästan osannolik framgångssaga: Som ung och lovande gitarrist förlorade han sin högra arm i en olycka i tonåren, men utvecklade en egen enhandsteknik i stället för att sluta spela. Tornhusets publik fick höra Godoys unika blandning av folk-, jazz- och rockmusik.

Efter konserten gav Godoy en masterclass för gitarrlägrets deltagare som flera i konsertpubliken också stannade kvar och lyssnade på.

Irina Kulikova & Ingemar Brantelid (NL/DK)

Gitarristen Irina Kulikova gjorde ett kärt återbesök på teatern på torsdagskvällen, denna gång i sällskap av cellisten Ingemar Brantelid. Kulikova gjorde succé när hon besökte gitarrfestivalen 2023 och vann publikens kärlek även i år. Brantelid är solocellist i orkestern vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn men spelar över hela Europa som solist och kammarmusiker.

Västanvind & Krister Stoor (SE)

Efter en kort paus intog Ronald Vikström och Jonas Strandgård teaterns scen, i form av duon Västanvind. På keytar – en klaviatur med axelband, ett helt nytt instrument i gitarrfestivalsammanhang – respektive elgitarr, och med storslagna ljudkulisser som fond, framförde de instrumentala tolkningar av gammal jojktradition. Med sig på scen hade de även jojkaren Krister Stoor, till vardags professor vid Umeå universitet.

André Burström Trio & The Bluetonics (SE)

Efter att teaterkvällen var över fortsatte festivalen inpå småtimmarna några kvarter bort, på Pipeline. André Burström bjöd på lyrisk och infallsrik musik tillsammans med trumslagaren Anton Jonsson och basisten Magnus Bergström. Burström släppte 2023 debutalbumet ”Echoes”.

Därefter skruvades tempot och volymen upp flera steg när den 2024 skivaktuella trion The Bluetonics – Filip Karlström, Magnus Ibsen och Niklas Lindroth – framförde sin egen, högoktaniga hybrid av blues, funk, jazz och americana.

Kerstin Wikström & Gil Felix (SE/BR)

Årets familjekonsert inledde den sista festivaldagen. Under rubriken ”Sambasagor och djungelgung!” bjöd kabaréartisten Kerstin Wikström – känd för generationer av barn som parhäst till Jörgen Lantz i barnprogrammet Björnes Magasin – och den brasilianske gitarristen Gil Felix på en lekfull och svängig föreställning med influenser från karibisk och afrikansk musik där den unga publiken fick följa med dockorna Menino och Yvette på äventyr.

Gitarrlägrets gitarrer

Att uppmuntra och inspirera nya generationer gitarrister har varit en av hörnstenarna i festivalen sedan många år tillbaka. På den tredje festivaldagen visade gitarrlägrets deltagare upp sina nyvunna färdigheter i en konsert på Tornhuset inför en månghövdad och entusiastisk publik. Både lärare från Sundsvalls kulturskola och gästande musiker som Andrés Godoy och Jonas Strandgård har haft workshops under festivalveckan med deltagarna som kom till Sundsvall från hela regionen.

Quilty & Andy Irvine (SE/IE)

Den 13:e gitarrfestivalen avslutades med världsberömda irländske folkmusikern Andy Irvine och den bejublade svenska folkmusikkvartetten Quilty, bestående av Dag Westling, Gideon Andersson, Esbjörn Hazelius och Staffan Lindfors. Med diverse stråk- och stränginstrument, flöjter, slagverk – och stämsång! – framförde de höjdpunkter ur både Quiltys och Irvines repertoarer, med utrymme för både samspel och egenart. De fem fantastiska musikerna, som turnerat tillsammans sedan 2023, satte både punkt för festivalen och med emfas väckte mersmak inför vad framtiden kan komma att erbjuda.

Kommentarer inaktiverade.