Program 2024

Torsdag 21 mars

Kl 19:00 Sundsvalls teater

Den kungliga dansens strängaspel

Lutenisten Dohyo Sol med vänner bjuder på en öppningskonsert med renässans- och barockmusik för en, två och tre lutor med historisk dans, flöjter och slagverk. Följ med på en spännande resa på ”de många knäppta strängarnas väg” i musik av bland andra Jean-Baptiste Lully, Giovanni Girolamo Kapsberger och Santiago de Murica. Öppningskonserten i den tidiga musikens tecken uppmärksammar även att den 21 mars är European Early Music Day! Läs mer på artistsidan.

Köp din biljett på Entré Sundsvall eller livestreama konserten via Streamify.

Fredag 22 mars

Kl 12:00 Tornhuset

Lunchkonsert med fängslande ljudlandskap

Gitarristen och kompositören Andrés Godoy förenar pop- och folkmusik, rock och jazz med samtida och klassisk konstmusik. Han frammanar drömlika, förtrollande klangvärldar och har uppmärksammats för att ta med publiken på en empatisk och inspirerande resa. I hans musik speglas både hans uppväxt i den chilenska kulturen såväl som bredare sydamerikanska och internationella musiktraditioner. Läs mer på artistsidan.

Fri entré! Ingen föranmälan krävs.

Kl 13:00 Tornhuset

Masterclass med Andrés Godoy

Efter lunchkonserten ger Andrés Godoy en masterclass för gitarrlägrets deltagare. Ni som vill är välkomna att titta och lyssna. Som fjortonåring råkade Godoy ut för en olycka som kostade honom hans högra arm. Trots detta gav han inte upp musiken, utan utvecklade en innovativ enhandsteknik som han döpt till ”tatap”. I denna masterclass delar han med sig av denna teknik som innebär att man slår, knackar, skrapar, drar och stryker över strängarna på greppbrädan med fingertopparna, naglarna och handflatan för att skapa ackord, melodi och rytm.

Fri entré! Ingen föranmälan krävs.

Kl 19:00 Sundsvalls teater

Gitarr och cello – en duo i världsklass

Irina Kulikova återvänder till Sundsvalls Gitarrfestival efter fjolårets succékonsert. Denna gång har hon med sig Ingemar Brantelid, solocellist i orkestern vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Kulikova gästar framstående konserthus som Concertgebouw i Amsterdam, Palau de la Música i Valencia och Musashino-salen i Tokyo. Vid sidan av sin tjänst i operans orkester uppträder Brantelid med välrenommerade ensembler såsom Salzburgsolisterna och Köpenhamns kammarsolister. Läs mer på artistsidan.

Nyskapande tolkningar av traditionell jojk

I duon Västanvind Jojk tolkar Ronald Vikström och Jonas Strandgård gammal jojktradition instrumentalt. Som utgångspunkt har de inspelningar från 1950-talet gjorda av Sveriges Radio för att bevara det samiska kulturarvet. Delar av dessa inspelningar har duon moderniserat, med ambitionen att föra traditionen vidare till nya öron. Med sig har de även jojkaren Krister Stoor. Läs mer på artistsidan.

Konserten arrangeras i samarbete med Noerhtenaestie – Västernorrlands sameförening.

Köp din biljett på Entré Sundsvall eller livestreama konserterna via Streamify. En biljett gäller för båda konserter!

Kl 21:30 Pipeline

Lyrisk, förtrollande improvisation

Tillsammans med basisten Magnus Bergström och trumslagaren Anton Jonsson bjuder André Burström på originalkompositioner som kan beskrivas som lyrisk, kreativt levande och – i bästa bemärkelse – lättillgänglig. André Burström är bosatt i Sundsvall, uppträder som gitarrist och undervisar på Sundsvalls kuturskola. 2023 släppte han debutalbumet Echoes. Läs mer på artistsidan.

Lekfulla låtar och rå energi

The Bluetonics försöker vidga definitionen av blues genom att, på ett lekfullt och utforskande sätt, blanda in influenser från närbesläktade stilar som funk, jazz och americana. Summan av allt detta är ett bluesband med, enligt ensemblen själva: ”rå energi med en vilja att både utmana och visa på medvetenhet om det traditionella”. Läs mer på artistsidan.

Köp din biljett på Billetto. En biljett gäller för båda konserter!

Lördag 23 mars

Kl 15:00 Gamla Nackstaskolan

Sambasagor och djungelgung!

En lekfull och svängig föreställning för både stora och små att dansa och sjunga med i! Dockorna Menino och Yvette drar på karneval – och alla som vill får följa med! Kerstin Wikström är känd från SVT:s älskade barnprogram Björnes Magasin och uppträder tillsammans med musikern och kompositören Gil Felix, en av den brasilianska musikens främsta representanter i Sverige. Läs mer på artistsidan.

Föranmälan krävs till Nacksta kultur. Fri entré under 18 år; 50 kr för övriga, betalas på plats med Swish eller kontant.

Kl 16:00 Tornhuset

Gitarrlägrets gitarrer

Se och hör framtidens unga gitarrister som på årets gitarrläger har fått tillfälle att inspireras av de framstående pedagogerna som gästar festivalen. Alla deltagare spelar tillsammans i stor gitarrensemble och dessutom uppträder enstaka deltagare solistiskt och i mindre grupper.

Fri entré! Ingen föranmälan krävs. Konserten livestreamas också gratis via Streamify.

Kl 19:00 Sundsvalls teater

Quilty & Andy Irvine i ett oförglömligt möte

Quilty firade sitt 30-årsjubileum 2023 med att bjuda in den irländske folkmusiklegendaren, traditionsbäraren och vispoeten Andy Irvine till en omfattande gemensam Sverigeturné. De avslutar årets festival med turnéprogrammet som består av höjdpunkter ur både Andy Irvines och Quiltys repertoarer, med utrymme för både samspel och egenart. Läs mer på artistsidan.

Konserten arrangeras med stöd av Culture Ireland och Kulturrådet.

Köp din biljett på Entré Sundsvall eller livestreama konserten via Streamify.

Kommentarer inaktiverade.