Klicka här för att ladda ner programboken från 2022 års festival i PDF-format.
Filen är 4 MB stor och borde gå relativt snabbt att ladda ner.
Agnes Persson Trio (SE)
Gitarristen Agnes Persson inledde den elfte gitarrfestivalen tillsammans med kontrabasisten August Eriksson och trumslagaren Nils Agnas. Agnes Persson har turnerat flitigt med sin trio de senaste åren, parallellt med studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har även tilldelats prestigefyllda stipendier såsom Albin Hagström-priset för gitarrister och tonsättarföreningen STIM:s stipendium för musikskapare.
Stockholm Lisboa Project (SE/PT)
Festivalens första kväll fortsatte med kvartetten Stockholm Lisboa Project, bestående av violinisten Sérgio Crisóstomo, mandolisten Adrian Jones, saxofonisten Alice Andersson och sångerskan Rita Maria. Ensemblen undersöker likheter och skillnader mellan den portugisiska och den svenska folkmusiken. I den senaste repertoaren återfinns Dobadoira, garnvindan. Musiken kan liknas vid en väv, eller spinnrock, där olika trådar tvinnas samman till en.
I den traditionella portugisiska musiken har gitarren en stark roll. Stockholm Lisboa Project ersätter gitarren med den nordiska låtmandolan, ett relativt nytt instrument inom den svenska folkmusiken. Även saxofonen och fiolen kliver in i den portugisiska gitarrens estetik. Tillsammans väver de musik som kännetecknar Stockholm Lisboa Project: ”fado, polska and beyond”.
Analía Rego (AR)
Flerfaldigt prisbelönade argentinska gitarristen Analía Rego inledde den andra festivaldagen. Hon är utbildad klassisk gitarrist men har också studerat den argentinska tangons historia och spelsätt och betraktas som en av världens främsta tangogitarrister. ”Buenos Aires är min älskade hemstad. Och tangon speglar många olika känslor: lekfullhet och allvar, nyckfullhet och dramatik, vemod och värme” säger hon.
Hennes skiva ”Entre tango y tango … Tango!” har fått bred internationell uppmärksamhet. Förutom en mängd konserter både i Argentina och runt om i världen forskar Analía Rego om tangons kultur och historia och undervisar vid flera skolor i Buenos Aires.
Andrea De Vitis (IT)
Festivalens andra konsertkväll var tillägnad den italienske gitarristen Andrea De Vitis, hyllad av kritiker för sina djupt musikaliska tolkningar, sin varierade klangpalett och absoluta kontroll över detaljer. Susanne Holmlund beskrev i ST en ”delikat fraseringskonst och en grace som för tanken till balettdansarens totala kontroll” och att ”mer utsökt än så här kan det knappast bli”.
Med ett fyrtiotal topplaceringar i olika internationella gitarrtävlingar, bland annat Guitar Masters i Wrocław år 2016, är italienske Andrea De Vitis en av de främsta klassiska gitarristerna i dag. Han har framträtt i prestigefyllda konsertsalar över hela världen, såsom Liszt Academy i Budapest, Shanghai Grand Theater, Sheen Center i New York City, med flera, och han är dessutom en efterfrågad pedagog.
Per Skareng & Tobias Carron (SE)
Den tredje festivaldagen inleddes med kammarmusik med en svensk duo. Gitarristen Per Skareng har etablerat sig som en av Nordens främsta gitarrister. Han framträder regelbundet i Sverige och utomlands, även som musiker i bland annat Kungliga Hovkapellet och Kungliga Filharmonikerna, och hans skivor har rönt stor uppmärksamhet, till exempel soloskivan ”El Colibri”.
Flöjtisten Tobias Carron är verksam som soloflöjtist i Gävle Symfoniorkester och professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han undervisar även vid Musikhögskolan i Piteå samt på Framnäs folkhögskola. Tillsammans med Per Skareng har han spelat in de uppmärksammade skivorna ”Café 1930” och ”Tobias Carron & Per Skareng Play Italian Music”.
Liv Skareng, Tove Törngren & Liv Nilsen (SE)
På lördagseftermiddagen presenterades en färgstark och inspirerande familjeföreställning med mimskådespel och kammarmusik. Lena Nilsen är en mimskådespelare utbildad i Paris. Hon har funnits på barnens scener i mer än trettio år och älskats lika länge. Hon är medlem i clown-kollektivet Glädjeverkstan som ger omsorg och glädje till barn som måste vara på sjukhus.
Gitarristen Liv Skarengs melodiska spel präglas av intensiv närvaro och mycket uttryck. Hon fängslar publiken med sina koncentrerade framföranden som är fyllda av både lekfullhet och allvar, samt av stor kärlek till musiken och till instrumentet. Cellisten Tove Törngren rör sig gärna i olika stilar och i samverkan med andra konstuttryck. Hon är bland annat medlem i den internationellt kända Christian Wallumrød Ensemble som har belönats med Spellemannprisen, den norska motsvaigheten till Grammis.
Duo Siqueira Lima (UY/BR)
Festivalen avslutades av en av världens i särklass främsta gitarrduos, bestående av uruguayanska Cecilia Siqueira och brasilianske Fernando Lima. New York Times har beskrivit deras spel som ”lika detaljerat som ett Fabergéägg” och Susanne Holmlund beskrev i ST duon som ”parhästar till en gräns där det varken i rubaton, tempoväxlingar eller hisnande fartfärder gick att höra att det var annat än en enda musiker som spelade.”
Cecilia Siqueira och Fernando Lima möttes på en internationell gitarrtävling i Brasilien år 2001. När juryn inte kunde enas om en vinnare fick de dela på förstapriset. Året därpå bildade de Duo Siqueira Lima och sedan dess har de turnerat världen runt med konserter vid de mest välbesökta festivalerna och på de största scenerna. Deras femte och senaste album, ”Violonístico”, släpptes tidigare i år.