Festival 2023

Klicka här för att ladda ner programboken från 2023 års festival i PDF-format.
OBS! Filen är 17 MB stor och kan ta en liten stund att ladda ner beroende på din uppkoppling.

Bob Forte Trio feat. Erik Weissglas (SE/IT)

Sundsvalls tolfte gitarrfestival inleddes på Sundsvalls teater av Bob Forte Trio från Piteå, bestående av sångaren och gitarristen Bob Forte; kontrabasisten Matti Väätäjä; och trumslagaren William Norberg. Som speciell gäst hade de med sig gitarristen Erik Weissglas. Ensemblen spelade både låtar skrivna av Bob Forte själv, såsom Ballad of a Shepherd och Draggin’ No More, samt klassiker ur bluesrepertoaren som Caldonia av Louis Jordan, I’m Tore Down av Freddy King och It Hurts Me Too av Elmore James.

Puentes (SE)

Den första festivalkvällen fortsatte med kvartetten Puentes med gitarristen Emil Pernblad, trumslagaren Henrik Wartel, blåsmusikern Kai Sundquist och sångerskan Marianne Holmboe. Ensemblen beskriver sig själv som ett projekt där fyra musiker förenas, med flamencon som kärna, och för in sina egna respektive influenser för att skapa något nytt och eget. ”Vi vill bygga broar, inte murar” berättar de, menande att deras gemensamma skapande symboliserar den gemenskap som världens samhällen behöver mer utav. De framförde egenkomponerade bitar som Mientras la tierra está girando, Fénix och Kom till mig med texter på bland annat arabiska, svenska och spanska.

Claes Ottelid & Stephan Jarl (SE)

Den andra festivaldagen inleddes med en lunchkonsert på Tornhuset i Sundsvall med gitarristen Claes Ottelid och slagverkaren Stephan Jarl. Claes Ottelid har gjort sig känd som en förnyare av den akustiska gitarrens roll i svensk folkmusik, och väver in drag av bland annat flamenco för att ge nya perspektiv på traditionella gånglåtar och polskor liksom nyskrivet material. Tillsammans med Stephan Jarl har han spelat in skivan ”Första polskan i april” som släpptes i oktober 2022. På Tornhuset bjöd de på ett axplock ur sin repertoar.

Amrat Hussain Brothers Trio feat. Ashraf Sharif Khan (FR/NO)

Den andra festivalkvällen bjöd på ett färgsprakande gästspel i Sundsvalls teater med Amrat Hussain Brothers: konstnärlig ledare, tabla-spelare och sångare Amrat Hussain; harmonium-spelare och sångare Sanjay Khan; samt tabla-spelare och sångare Teepu Khan. Trion är sedan flera år baserad i Paris och turnerar regelbundet över hela världen. Som speciell gäst hade de den Oslo-baserade sitar-virtuosen Ashraf Sharif Khan, också han en världsartist av rang. De bjöd på sufisk musik och både klassisk och traditionell musik från Rajasthan i norra Indien. Stundtals övergick konserten i en workshop då musikerna övade in rytm- och melodislingor med den entusiastiska teaterpubliken.

Gustav Lundgren French Connection (SE/FR)

Festivalens tredje festivaldag inleddes i Nacksta med en hyllning till Django Reinhardt, en av 1900-talets mest hyllade jazzgitarrister. Gitarristerna Gustav Lundgren och Rémi Oswald spelade tillsammans med kontrabasisten Martin Sjöstedt både hits skrivna av Reinhardt själv och nyskriven musik av Gustav Lundgren, bland annat från hans senaste album. Musikstilen som Django Reinhardt gav upphov till har fått namnet ”gypsy jazz” eftersom den är sprungen ur Reinhardts romska ursprung, med starka influenser av 1930-talets parisiska jazzscen.

Gitarrlägrets gitarrer

Som gitarrfestivalens konstnärlige ledare, Yamandú Pontvik, uttryckte det i sitt invigningstal så hade det inte blivit någon festival utan ett gitarrläger. Att uppmuntra och inspirera nya generationer gitarrister är en av hörnstenarna i festivalen och på den tredje festivaldagen fick gitarrlägrets deltagare möjlighet att visa upp sina nya färdigheter i en konsert på Sundsvalls teater för en entusiastisk publik. Både lärare från Sundsvalls kulturskola och gästande musiker som Claes Ottelid och Bob Forte har haft workshops med deltagarna under festivalveckan.

Irina Kulikova (NL)

Avslutningskonserten i Sundsvalls tolfte gitarrfestival bjöd på klassisk gitarrmusik i världsklass på Sundsvalls teater. Från Nederländerna kom gitarristen Irina Kulikova och spelade såväl arrangemang av Franz Schuberts Ständchen och Erik Saties Gnossienne nr 1 som gitarrverk av Jan Depreter och Viktor Kozlov, Luigi Legnani och Francisco Tárrega för en trollbunden publik. En minnesvärd avslutning på en omfångsrik festival.

Kommentarer inaktiverade.