Gitarrfestivalen återvänder 2023

Låt oss presentera artister bokade till Sundsvalls XII Gitarrfestival!

Vi är stolta över att presentera förstklassiga musiker som kommer att tjusa och förtrolla Sundsvalls konsertpublik när Sundsvalls Gitarrfestival återvänder våren 2023: Bob Forte Trio med Bob Forte, Matti Väätäjä och William Norberg, samt gästartist Erik Weissglas; kvartetten Puentes bestående av Marianne Holmboe, Emil Pernblad, Henrik Wartel och Kai Sundquist; duon Claes Ottelid & Stephan Jarl; Amrat Hussain Brothers & Joyeeta Sanjal; Gustav Lundgrens ”French Connection” med Gustav Lundgren, Remi Oswald och Martin Sjöstedt; samt gitarrsolisten Irina Kulikova. (Tryck på ”Läs mer” för att se mer information om artisterna!)

Bob Forte Trio består av sångaren och gitarristen Bob Forte, basisten Matti Väätäjä och trumslagaren William Norberg. Som gästartist har de även gitarristen Erik Weissglas, tidigare Bob Fortes lärare vid Musikhögskolan i Piteå. Ensemblen kommer att bjuda på såväl klassiska låtar och obskyra guldkorn som egenskrivet material, i en exposé över bluesens klangvärld. Bob Forte heter egentligen Matteo Spano och turnerar även flitigt i sitt hemland, Italien. 2018 släppte han soloalbumet Street Life. (Länk till Bob Fortes webbsida.)

I Puentes möts fyra musiker från olika traditioner, med olika influenser och bakgrunder. Gamla melodier samsas med nyskrivna, rytmer från flamencon vävs in i tonspråk från andra traditioner. Musikerna beskriver projektet så här: ”Jag gick upp på det högsta berget och jag ropade till världen: ’Jag är född, därför har jag rätt att leva här.’ Det finns inget överlägset folk. Alla är vi utvalda.” Puentes består av sångerskan Marianne Holmboe, gitarristen Emil Pernblad, slagverkaren Henrik Wartel och blåsmusikern Kai Sundquist. Konserten samarrangeras med Sundsvalls museum och Kulturmagasinet. (Länk till en artikel om Puentes.)

Gitarristen Claes Ottelid har gjort sig känd som förnyare av den akustiska gitarrens roll i svensk folkmusik. Med influenser från bland annat den spanska flamencon ger han fiollåtar nytt liv på sin gitarr och blandar gamla polskor och gånglåtar med nyskrivet material. Slagverkaren Stephan Jarl spelar såväl folkmusik som rock, pop, flamenco, soul och blues och är eftertraktad både i studion och på scenen. Duon är aktuell med albumet ”Första polskan i april” som släpps i oktober 2022. (Länk till Claes Ottelids webbsida.)

Gustav Lundgren är en av världens mest hyllade gypsy jazz-gitarrister. Han har spelat in mer än 700 låtar som strömmats åtskilliga miljontals gånger och samarbetat med musiker som Jimmy Rosenberg, Noé Reinhardt, Doug Weiss, Anne Sofie von Otter och Swedish House Mafia. I projektet ”French Connection” hyllar han den legendariske gitarristen Django Reinhardt i en musikalisk exposé från 1920-talets Paris till i dag. Medverkar gör även den franske gitarristen Remi Oswald, som spelar med flera av världens främsta swing- och gypsy jazz-artister, och kontrabasisten Martin Sjöstedt som hör till Sveriges främsta basister. (Länk till Gustav Lundgrens webbsida.)

Trion Amrat Hussain Brothers, bestående av Amrat Hussain, Sanjay Khan och Teepu Khan för vidare den nordindiska klassiska och sufiska repertoaren till nya generationer runt om i världen. De har spelat på festivaler runt om i världen, bland annat i Portugal, Franrike och Marocko. Joyeeta Sanjal växte upp i Calcutta och började tidigt spela sitar. Under studieåren i New Delhi uppträdde hon regelbundet både på scen och i tv-sändningar. Tillsammans bjuder de på en poetisk resa i medryckande rytmik, eleganta melodier och hänförande virtuositet. (Länk till artikel om Amrat Hussain Brothers Trio.)

Irina Kulikova är en flerfaldigt prisbelönad gitarrist som undervisar och turnerar runt om i världen. Hon har uppträtt på ledande festivaler i Europa, Asien och Nordamerika och hörts i framstående konserthus som Concertgebouw i Amsterdam, Palau de la Música i Valencia och Musashino-salen i Tokyo. Hon har spelat in flera soloalbum, senast ett album med två sviter för sologitarr av den belgiske tonsättaren Mark van Overmeire samt en julskiva inspelad i Abbey Road Studios i London. (Länk till Irina Kulikovas webbsida.)

Kommentarer inaktiverade.