Läs om hela 2024 års festival!

Nu finns information om alla konserter i 2024 års festival – den trettonde i ordningen – här på festivalens webbsida. Du kan även säkra dina biljetter redan nu!

Sundsvalls XIII Gitarrfestival bjuder på en fantastisk mångfald av musikaliska uttryck: från renässans- och barockmusik till instrumentala tolkningar av traditionell jojk, liksom ett celebert besök av en av den irländska folkmusikens främsta uttolkare och ett mycket kärt återbesök av en utav fjolårets festivals stora stjärnor – och mer därtill! Vi som har arbetat bakom kulisserna med att planera årets festivalprogram är oerhört glada och stolta över att kunna presentera en så mångfasetterad och högklassig festival även i år. Lägg in evenemangen i din kalender om du inte redan har gjort det och, om du vill, köp dina biljetter redan nu så att du inte missar någonting!

I går, den 15 februari, gick festivalgeneralen tillika grundaren Yamandú Pontvik ut med nyheten i Sundsvalls Tidning att denna den trettonde gitarrfestivalen också blir den sista. Som han berättar för Susanne Holmlund så har festivalen mycket att tacka kommun, region, studieförbund, med flera för värdefullt stöd under åren. Yamandú sammanfattar det hela: ”Man måste ha hjälp av folk som tror på idén och som tror att kultur kan få människor att förändras.”

Och, som Joel Sundkvist trycker på i samma artikel, så kommer det att bli ett stort tomrum för nästa generations gitarrister i Sundsvall när festivalen inte anordnar något gitarrläger igen nästa år. Detta är åttonde året som festivalen i samarbete med Sundsvalls Kulturskola anordnar gitarrläger för unga musiker från hela landet. Som Joel berättar har lägret ”betytt oerhört mycket för hundratals gitarrelever genom åren, både kunskapsmässigt och socialt”.

Men det är på intet sätt nattsvart. Den sista strängen har ännu inte knäppts. Vi har en fantastisk festival att se fram emot i år, och att denna festival nu sätter punkt betyder inte att någonting dör för evigt. Yamandú fortsätter, i intervjun med Susanne Holmlund: ”Jag är stolt över att vi har planterat ett frö och hoppas att det gett inspiration till kommande gitarrister i Sundsvall.”

Vi hoppas att du vill dela årets festival med oss – antingen på plats här i Sundsvall, eller någon annanstans, genom våra fyra livestreamade evenemang.

Hjärtligt välkommen till Sundsvalls XIII Gitarrfestival!

Kommentarer inaktiverade.