Nedräkning till 2024 års festival

Boka in de första konserterna i din kalender – och anmäl dig till gitarrlägret!

Festivalprogrammet håller fortfarande på att ta form, men redan nu är vi glada och stolta över att presentera några av de fantastiska musiker som kommer att uppträda på Sundsvalls XIII Gitarrfestival. Om du inte redan har skrivit upp datumen, gör det nu: tor 21 – lör 23 mars 2024. Nu är dessutom anmälan öppen till 2024 års gitarrläger – en av de viktigaste och mest uppskattade delarna av festivalen. Läs vidare för att få veta mer om några av de artister som kommer till 2024 års festival!

Den berömde lutenisten Dohyo Sol leder festivalens öppningskonsert, där han uppträder tillsammans med medmusiker och dansare i vad som garanterat blir ett elegant och minnesvärt framträdande. Dohyo Sol har medverkat vid operaproduktioner på bland annat Malmö Opera, Ulriksdals Slottsteater och Folkoperan och spelar med ensembler som Höör Barock, Camerata Öresund och Arte dei Sounatori.

Duon Västanvind Jojk, bestående av keytaristen Ronald Vikström och gitarristen Jonas Strandgård, framför instrumentala tolkningar av gammal jojktradition. De har bland annat uppmärksammats i Sveriges Radio för sin vilja att föra vidare den här traditionen till nya öron. Med sig på konserten har de jojkaren Krister Stoor, professor vid Umeå Universitet och duons jojkhistoriska bollplank.

Sveriges främsta företrädare för irländsk folkmusik kommer till 2024 års festival: Quilty, bestående av Dag Westling, Gideon Andersson, Esbjörn Hazelius och Staffan Lindfors. Med unika arrangemang, virtuost och klangfyllt framförda, har de rönt framgång inte bara i Sverige utan långt utanför landets gränser och även samarbetat med andra ensembler, inklusive symfoniorkestrar och körer.

Folkmusikern och singer-songwritern Andy Irvine är en av vår tids största och mest inflytelserika musiker inom sitt skrå. Han var en av världsmusikens pionjärer och medgrundare av band som Sweeney’s Men, Planxty, Patrick Street och Mozaik. Under sin mer än 50-åriga karriär har han konsekvent behållit sitt egna uttryck och beskrivits som ”en tradition i sig själv”.

Ett kärt återseende väntar i nästa års festival: Irina Kulikova som gav en mycket omtyckt solokonsert i 2023 års festival återvänder. Kulikova uppträder på festivaler runt om i Europa, Asien och Nordamerika. När hon återvänder till Sundsvall spelar hon tillsammans med den prisbelönade cellisten Ingemar Brantelid, solocellist i Det Kongelige Kapel i Köpenhamn och världskänd solist och kammarmusiker.

Den chilenske gitarristen Andrés Godoy är en skicklig musiker och inspirerande framgångssaga. Som fjortonåring förlorade han sin högerarm i en olycka. För att kunna fortsätta spela uppfann han en egen vänsterhandsteknik, ”tatap”, för att kunna skapa rytm, harmonik och melodi. Med en kombination av mental styrka, kreativitet, passion och uppfinningsrikedom har Godoy skapat en internationell karriär.

En kommentar

  1. Pingback: On Tour Mar-Sept ’24 | Andy Irvine News

Kommentarer är stängda