Tioårsjubileum för Sundsvalls Gitarrfestival

Festivalen som sätter gitarren på kartan i Norrland.

För tio år sedan i en lokal på Rådhusgatan 26 startade föreningen Almamia Lilla Scenen projektet Sundsvalls Gitarrfestival. Syftet var att lyfta fram gitarren med en egen festival i Sundsvall och sätta gitarren på kartan i Norrland. Festivalen har årligen presenterat internationella artister av världsklass varvat med heta nykomlingar. Idag är festivalen en viktig aktör i såväl regionen som i Sveriges gitarrliv.

Som ett led i festivalens vidareutveckling skapade vi 2015 tillsammans med Sundsvalls Kulturskola ett gitarrfestivalläger för gitarrspelande ungdomar mellan 12-19 år. Syftet med lägret är att skapa en gemenskap bland unga gitarrister. Gitarrlägret blir en mötesplats med lika delar inspiration och utmaning. Eleverna får under lägret möta festivalens artister och skickliga pedagoger i olika workshops och ensemblespel. Lägret är unikt i sitt slag i Norden.

Nu när vi firar tio år vill vi rikta ett särskilt tack till alla som stöttat vår resa. Det är med ert stöd som gitarrfestivalen har utvecklats till vad den är idag. Sundsvalls Kulturskola och dess gitarrlärare, Sundsvalls kommun, Region Västernorrland, Kulturrådet, Uppsala Internationella Gitarrfestival, Studieförbundet Bilda, Sidsjö Hotell och Konferens samt alla våra enskilda sponsorer. 

Ett stort tack till festivalens egna fotograf Svanthe Harström som ställer ut med sina bilder på Kulturmagasinet under årets festival. Missa inte detta. Tack också till alla volontärer som år efter år arbetar för att festivalen skall bli möjlig. 

Sist men inte minst, ett stort tack till vår fantastisk publik som har besökt festivalen år efter år och bidragit till vår stora musikaliska fest. Nu skålar vi för gitarren och för framtida gitarrfestivaler i Sundsvall!

Välkommen! Salud!!

Yamandú Pontvik, Konstnärlig ledare
Joel Sundkvist, Pedagogisk ledare
Thomas Brännström, Ekonomiansvarig

Kommentarer inaktiverade.